Houten modelhuisjes naast een laptop

Productiviteit

De verrassende waarheid over thuiswerken

Leestijd:  5 Minuten

Volgens verschillende rapporten(1) is het aantal thuiswerkers in tien jaar met 115 procent gestegen. Thuiswerken is echter niet weggelegd voor elke werknemer – of werkgever. Matthew Jenkin weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af en komt tot een onverwachte conclusie

 

Veel kantoormedewerkers zijn jaloers op de vrijheden van thuiswerkers: geen zorgen over het kiezen van de juiste outfit, zelf de werktijden bepalen en nooit meer in de file hoeven staan onderweg naar het werk. Het klinkt heerlijk: het pak en bureau inwisselen voor een pyjama en de bank. Maar is het ook goed voor de productiviteit?

Momenteel werkt er in de Verenigde Staten(2) en het Verenigd Koninkrijk(3) een recordaantal mensen vanuit huis en experts voorspellen dat dit er alleen nog maar meer zullen worden. Volgens onderzoek door het in Boston gevestigde adviesbureau Strategy Analytics groeit het aantal thuiswerkers wereldwijd van zo’n 38,8 procent van alle werknemers in 2016 naar 42,5 procent in 2022(4). Een ander onderzoek wijst uit dat een derde van de werknemers over 10 jaar thuiswerkt(5).

Deze cijfers zouden geen verrassing moeten zijn. Volgens een onderzoek uit 2017, uitgevoerd door de Amerikaanse banensite FlexJobs, is werken op afstand een van de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar liefst 81 procent van de werknemers kiest dit als het soort arbeidsflexibiliteit dat ze het liefst willen(6). Steeds meer bedrijven spelen in op deze groeiende vraag door thuiswerken of op afstand werken mogelijk te maken voor medewerkers. In 2017 kondigde Amazon aan dat het voor het einde van het jaar 5.000 thuiswerkers wilde aannemen(7) en Apple plaatste onlangs een vacature voor op afstand werkend personeel(8).

Meer betrokkenheid

Op het eerste gezicht lijkt thuiswerken veel voordelen op te leveren. Steeds meer onderzoeken laten zien dat op afstand werkend personeel, waaronder thuiswerkers, effectiever zijn in hun dagelijkse werkzaamheden dan het personeel dat op kantoor werkt. In een personeelsonderzoek uit 2014 van de Chinese reiswebsite Ctrip werd de productiviteit van werknemers die vaak thuiswerkten vergeleken met die van medewerkers die alleen op kantoor werkten. Het resultaat: thuiswerkers hadden 13,5 procent meer verkoopgesprekken dan hun collega’s op kantoor(9). Dat is bijna een volle dag extra werk. Daarnaast namen thuiswerkers aanzienlijk minder vaak ontslag dan medewerkers op kantoor (een verschil van zo’n 50 procent) en ze gaven aan tevredener te zijn over hun baan.

Volgens een onderzoek uit 2016 onder Amerikaanse thuiswerkers heeft ongeveer 91 procent van hen het gevoel productiever te zijn dan wanneer ze op kantoor werken(10). Uit een onderzoek van de Canada Life Group bleek zelfs dat ze hun productiviteit op een schaal van 1 tot 10 een 7,7 gaven, terwijl medewerkers in een open kantoorruimte een score van 6,5 opgaven(11). Een recent onderzoek van Gallup wijst ook uit dat medewerkers die drie tot vier dagen per week thuiswerken, zich sneller "betrokken voelen" en zich minder snel "niet betrokken voelen" dan de mensen die elke dag op kantoor werken(12).

Zwakke plekken in het systeem

Ondanks de populariteit van thuiswerken is niet iedereen overtuigd. Een onderzoek van LSE over de visie op flexwerken(13), uitgevoerd onder meer dan 500 medewerkers en managers, wijst uit dat veel van de positieve effecten na een tijdje afzwakken. Werknemers zagen thuiswerken niet meer als voorrecht en begonnen hetzelfde te presteren als medewerkers op kantoor, met vergelijkbare resultaten.

Ze gaven aan een gebrek aan professionele ondersteuning van de werkgever te ervaren. Uit het onderzoek bleek ook dat er slecht met collega’s werd gecommuniceerd en dat er nog maar weinig persoonlijk contact plaatsvond. Als gevolg hiervan voelden werknemers wrok ten aanzien van hun werkgever omdat deze hen mogelijk in hun professionele ontwikkeling had geremd, en nam de bedrijfstrouw af.

Op basis van dergelijk onderzoek hebben grote bedrijven als IBM en Yahoo hun beleid voor werken op afstand ingetrokken na een productiviteitsafname door dit beleid(14).

Een onderdeel van het thuiswerkprobleem is dat het de menselijke psychologie in de kern niet verandert. Mensen met een lage productiviteit op kantoor gaan vanuit huis waarschijnlijk niet veel beter presteren, aangezien daar ook genoeg afleidingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de tv, huishoudelijke klusjes of dat overgebleven stuk taart in de koelkast. Er zijn nog steeds tactieken en strategieën nodig om effectief te werken.

Respondenten van een enquête van Regus uit 2017 gaven zelfs aan dat thuiswerken ze eenzaam maakte, dat ze interactie met andere professionals misten, te veel aten en zich stoorden aan luidruchtige gezinsleden.

Een vrouw die met plezier thuiswerkt

Uw productiviteit neemt mogelijk toe als u thuiswerkt, maar u kunt u ook afgezonderd en eenzaam gaan voelen

 

Gemeenschappelijke werkruimtes

Misschien is dit wel de oplossing: een werkplek waar de productiviteitsvoordelen van werken op afstand worden gecombineerd met een gebrek aan afleidingen in de privéomgeving. Het is dus ook geen verrassing dat, nu er steeds meer mensen thuis of op afstand werken, er ook een groeiende vraag is naar gezamenlijke werkruimtes waar mensen kunnen samenwerken en netwerken met gelijkgestemden. In 2017 waren er wereldwijd 15.500 co-workingruimtes(15). Dat zijn er meer dan de 12.100 in 2016 en het aantal loopt naar verwachting op tot 18.900 in 2018.

Barnaby Lashbrooke, oprichter van de virtual assistant Time etc(16), gelooft dat het einde nog zeker niet in zicht is voor kantoorpanden en dat ze voor veel mensen een productieve werkplek blijven. In zijn eigen bedrijf besefte hij vanaf het begin dat niet al zijn personeel geschikt zou zijn om vanuit huis te werken. Hij zorgde er dus voor dat dit slechts optioneel was. Hij vindt dat sommige bedrijven en werknemers te snel besluiten dat thuiswerken een goede optie is, zonder er echt over na te denken of dit bij hun persoonlijkheid past.

"Thuiswerken moet worden afgestemd op elke individuele persoon," zegt hij. "Als thuiswerken voor iedereen wordt ingevoerd zonder te evalueren, is er een risico dat mensen met een behoefte aan energie en persoonlijke interactie afgezonderd en alleen thuis komen te zitten. En dat werkt misschien niet zo goed.”

Een van de grootste uitdagingen voor thuiswerkers is het vinden van mogelijkheden voor sociale interactie. Kudzi zegt dat het kantoor, of dit nu een traditioneel kantoor of een gemeenschappelijke werkruimte is, nog steeds op nummer 1 staat als het gaat om interactie en contact met anderen.

"Vaak zijn de momenten bij de koffiemachine bij uitstek geschikt voor wat informele coaching. Hier leer je ook van alles over wat er binnen het bedrijf speelt," zegt ze. "Ik denk dat een bepaalde vorm van werken op kantoor belangrijk is en dat het, zelfs voor zelfstandig ondernemers, verstandig is om tijd met anderen in te bouwen. Informeel contact is ook belangrijk."

De balans vinden

We hoeven thuiswerken niet helemaal overboord te gooien. Het gaat erom dat we de balans vinden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een gedeelde kantoorruimte te gebruiken voor vergaderingen en werk met een deadline, en thuis te werken als u creatievere of individuele taken op de planning heeft staan.

Mentaal helpt het om thuiswerken niet als iets anders te zien dan werken op kantoor. Judy Heminsley, oprichter van lifestyleblog "All Things Bright & Good" en auteur van "Work from Home", zegt dat veel thuiswerkers het in het begin lastig vinden om de 9-tot-5-mentaliteit los te laten. Het kan daarom makkelijk zijn om dat ritme aanvankelijk aan te houden.

"Veel van de mensen die ik heb gesproken, zeggen dat het ze een paar jaar heeft gekost voordat ze de 9-tot-5-mentaliteit konden loslaten," legt ze uit. "Mensen houden dit ritme al sinds de industriële revolutie aan, dus het is een sociale gewoonte geworden. Wie begint met werken op afstand, moet dat zelfvertrouwen eerst opbouwen."

Daarnaast moeten thuiswerkers, ongeacht waar ze zijn gevestigd, een duidelijke dagindeling hebben om zo productief mogelijk te werken, vindt businesscoach Ruth Kudzi. "Het is belangrijk om taken in te plannen en regelmatig pauze te nemen. En om slechts één ding tegelijk aan te pakken," voegt ze toe. "Het is niet nodig om de standaardkantoortijden aan te houden, maar wel om te bepalen op welke momenten ze het productiefst en meest gedisciplineerd zijn."

 


Matthew Jenkin is een Britse freelance journalist en voormalig redacteur van Guardian Careers, de online community voor werkzoekenden en carrièreswitchers van de krant The Guardian

Bronnen:

(1) https://www.flexjobs.com/2017-State-of-Telecommuting-US/

(2) http://money.cnn.com/2017/06/21/pf/jobs/working-from-home/index.html

(3) https://www.tuc.org.uk/news/home-working-fifth-over-last-decade-tuc-analysis-reveals

(4) https://www.strategyanalytics.com/strategy-analytics/news/strategy-analytics-press-releases/strategy-analytics-press-release/2016/11/09/the-global-mobile-workforce-is-set-to-increase-to-1.87-billion-people-in-2022-accounting-for-42.5-of-the-global-workforce#.Wv28O0gvw2w

(5) https://www.inc.com/suzanne-lucas/survey-most-companies-lack-a-telecommuting-policy-heres-how-to-get-yours-started.html

(6) https://www.cnbc.com/2018/01/04/the-top-25-companies-that-will-let-you-work-from-anywhere.html

(7) https://www.cnbc.com/2017/04/17/amazon-is-hiring-5000-remote-workers-this-year–but-theres-a-catch.html

(8) https://www.apple.com/jobs/us/aha.html

(9) https://hbr.org/2014/01/to-raise-productivity-let-more-employees-work-from-home

(10) https://www.forbes.com/sites/victorlipman/2016/05/02/are-remote-workers-happier-and-more-productive-new-survey-offers-answers/#32fb739e6663

(11) http://autotime.co.uk/homeworkers-more-productive-than-office-based-staff/

(12) https://www.nytimes.com/2017/02/15/us/remote-workers-work-from-home.html

(13) http://etheses.lse.ac.uk/3349/

(14) https://www.forbes.com/sites/carolkinseygoman/2017/10/12/why-ibm-brought-remote-workers-back-to-the-office-and-why-your-company-might-be-next/#6350779316da

(15) https://www.statista.com/statistics/554273/number-of-coworking-spaces-worldwide/

(16) https://web.timeetc.co.uk/virtual-assistant/index.php?kw=a%2520personal%2520assistant&ref=Google-1&gclid=EAIaIQobChMI6qne4b6N2wIVA_hRCh2CeQ8vEAAYASAAEgJNMfD_BwE