Stadsbeeld van Bristol, Verenigd Koninkrijk

Redactiekamer

Wilt u uw bedrijf laten groeien? Deze steden geven u waar voor uw geld

Leestijd:  4 Minuten

Van Shanghai tot Bristol. We kijken naar zes steden die zich richten op internationale bedrijven en die tal van voordelen bieden voor bedrijven die in het buitenland willen uitbreiden

 

Met verleidelijke aanbiedingen, variërend van flexibele kantoorruimte (raad eens welke landen hier het meest geschikt voor zijn?) en financiële prikkels, tot levensstijlen die het bedrijven makkelijker maken om het beste wereldwijde talent aan te trekken en te behouden, doen deze steden hun best om door te breken in de top van bedrijfslocaties.

Bristol  

Een stad die zich een weg baant in de wereld van de start-ups, is Bristol. Dusdanig dat het onderzoek dat onlangs is gepubliceerd door het marketingbureau Yours Sincerely het aantoont als de beste plek in het Verenigd Koninkrijk om een bedrijf te starten.  

Bristol ligt in het zuidwesten van Engeland en dankzij haar goede transportverbinding ben je binnen korte tijd in Wales, Londen en het zuidoosten van het land. 

De kosten voor een kantoorruimte zijn er gemiddeld 56% lager dan in Londen. Daarnaast vermeldde het rapport ook snelheden voor internetverbindingen, reistijden en het aantal start-ups dat daar al opbloeide als redenen voor de toppositie. Regus heeft momenteel vijf centra in de stad, met nog drie in aangrenzende gebieden.  

In januari vorig jaar besloten O’Neill & Brennan haar kantoor in Cheltenham te verplaatsen naar Bristol, om daar met Regus een nieuwe faciliteit op te zetten. Will Keenan van O’Neill & Brennan, omarmde Bristol als een "levendige stad". 

"De flexibiliteit die gepaard gaat met de samenwerking met Regus is van groot belang geweest voor onze groei," voegde hij eraan toe. “We hebben zelfs een extra kantoor geopend in Regus Cardiff en we gaan een nieuw kantoor openen in een van hun locaties in Exeter." 

“Sinds we naar Bristol zijn verhuisd, hebben we een groei op jaarbasis met een omzet van £2 miljoen in het eerste jaar. Met onze nieuwe locaties zijn we klaargestoomd voor nieuwe zakelijke kansen en wordt dit naar verwachting verdubbeld tot £4 miljoen dit jaar.” 

Shanghai

De grote economische groei van China in de afgelopen decennia is geen geheim gebleven. Shanghai is perfect gepositioneerd voor elk bedrijf dat wil deelnemen aan het Chinese succesverhaal.

Een van de grootste verleidingen voor bedrijven om naar Shanghai te verhuizen is ongetwijfeld de Free Trade Zone. De in 2013 gelanceerde Shanghai Free Trade Zone (SFTZ) is in wezen een collectie van liberaal economisch beleid vergelijkbaar met dat van Hong Kong, maar is genesteld op het vasteland. Het is gedeeltelijk ontworpen om buitenlandse bedrijven te verleiden en te verwelkomen. Dit betekent dat buitenlandse investeerders niet langer 15% binnen drie maanden en 100% binnen twee jaar hoeven te investeren.

Vorig jaar verhuisde het mijnbedrijf Anglo American zijn Chinese vestiging van Beijing naar Shanghai. "Vanwege het groeiende belang van hechte lokale klantrelaties en het belang van de regio, hebben we vorig jaar een lokale bedrijfsentiteit opgericht in China en ons nieuwe kantoor geopend in Shanghai, vanuit Beijing," legt Heike Truöl uit, Hoofd Commerciële Services bij Anglo American. "Door deze stap staan we dichter bij veel van onze klanten, leveranciers/serviceproviders en belangrijke belanghebbenden in de industrie."

São Paulo

Als een van de rijkste steden ter wereld, is São Paulo het toonaangevende commerciële en industriële centrum van Zuid-Amerika. Het is daarom geen verrassing dat veel banken in de wereld hun Latijns-Amerikaanse hoofdkantoor daar hebben gevestigd, evenals grote bedrijven zoals Netflix. Het is een bloeiende omgeving voor start-ups en biedt onderdak aan een Google-campus.

Brazilië heeft onlangs zijn arbeidswetgeving rond het aannemen van deeltijdwerkers versoepeld. Dit gaf Odgers Interim, een bedrijf dat in interim-managers voorziet, de perfecte gelegenheid om in de stad aan de slag te gaan.

Luiz Wever, beherend partner en CEO van Odgers Interim en Odgers Berndtson in Brazilië, zegt dat de digitalisering van veel van de grootste bedrijven in de stad, die traditioneel door een familie werden gerund, heeft geresulteerd in de opkomst van een bloeiende professionele ‘gig-economie’. Deze bood de perfecte omstandigheden voor uitbreiding.

"Met name digitale transformatie is het devies geworden voor de zakelijke omgeving van de stad, of het nu gaat om consumptiegoederen of industriële productie", vertelt hij. "Een snel groeiend aantal grote familiebedrijven is op zoek naar zeer ervaren professionals om digitale veranderingsstrategieën te ontwikkelen en te implementeren, maar deze individuen hoeven niet noodzakelijkerwijs in dienst te blijven nadat de projecten zijn voltooid."

Dallas

Dallas wordt van oudsher geassocieerd met de olie-industrie maar is snel een reputatie aan het opbouwen als de Silicon Valley van het Zuiden, en wordt ook wel ‘Silicon Prairie’ genoemd. De staat heeft het hoogste aantal technici in de zuidelijke Verenigde Staten en staat op de zesde plaats in de top 20 van ‘technologiesteden’. Voordelen zoals een afwezigheid van inkomstenbelasting op staatsniveau, internationale luchthavens en een divers personeelsbestand zijn ook aantrekkelijke kwaliteiten, en de stad heeft een lage mediane aankoopprijs voor vastgoed.

"Met een banengroei van 4,1%, een van de hoogste groeipercentages van het land, trekt Dallas fantastisch talent aan", zegt Zoe Morris, hoofd operaties bij Frank Recruitment Group, een wereldwijde recruiter voor technologie die zijn kantoor in Dallas in 2017 opende. "We zien veel mensen, vooral afgestudeerden en millennials, naar het gebied toetrekken om hun carrière te ontwikkelen, en dat is geweldig nieuws voor bedrijven die op zoek zijn naar de nodige vaardigheden om te kunnen concurreren in de moderne zakenwereld."

Amsterdam

Forbes heeft Nederland op de derde plaats gezet in de top tien van landen voor internationaal zakendoen in 2018, waarbij economische openheid, Engelse taalvaardigheid en Nederland als strategische hub voor toegang tot Europese markten als redenen werden vermeld.

De hoofdstad, Amsterdam, is een echte wereldstad. De meerderheid van de inwoners spreekt Engels en de positionering van Amsterdam in Europa maakt het tot een gunstig gelegen continentale bedrijfshub.

Frank Recruitment opende vorig jaar ook een hub in Amsterdam. "Amsterdam is een totaal andere wereld dan Dallas, maar veel aspecten die het werken in Dallas zo positief maken, zijn ook in Amsterdam te vinden. Geweldige ondersteuning voor bedrijven bijvoorbeeld, en een zeer robuuste technische omgeving," legt Zoe Morris uit.

“Als we op zoek zijn naar vestigingslocaties, kijken we altijd naar plaatsen die onze medewerkers een uitzonderlijke levensstandaard zullen bieden. Amsterdam leeft dat ook na. Mensen werken hard, maar er is een echt goede balans tussen werk en privé."

Johannesburg

Afrika ziet de laatste jaren een groei in handel en ontwikkeling. De relatief stabiele overheid en economie van Zuid-Afrika hebben ertoe bijgedragen dat het de toegangspoort is geworden voor bedrijven op het continent.

Johannesburg is de grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen in de regio. Eén van de belangrijkste unieke verkooppunten is het aanbod van goede vervoersverbindingen. Oliver Tambo International Airport is de grootste en drukste luchthaven van het continent en ligt met de trein op slechts 20 minuten van het centrum.

De Amerikaanse techreuzen Facebook, Google en Microsoft hebben ook kantoren in Johannesburg, terwijl de voorstad Braamfontein zich heeft ontwikkeld tot een digitale hub.

"Er is een enorme hoeveelheid kantoorruimte en talent in Johannesburg," zegt Colin Farquhar, CEO van Exterity, een Schots videotechnologiebedrijf met een lokaal kantoor in Johannesburg. "Het kan echter raadzaam zijn om in eerste instantie samen te werken met lokale bedrijven om inzicht te krijgen in de investerings- en handelsvoorwaarden van Zuid-Afrika voordat een lokaal kantoor wordt geopend."

 

Klaar voor groei? Breid uw bedrijf in het buitenland uit met Regus.