IWG CEO, Mark Dixon

Stemmen

Mark Dixon over het veranderende werkklimaat

Leestijd:  2 Minuten

Ontdek de belangrijkste drijfveren die ervoor zorgen dat flexibele kantoorruimte de werktrend van de toekomst is

 

Mark Dixon, CEO van IWG, vertelt dat in de afgelopen vijf jaar alles in de vastgoedsector om verandering draaide.

Op 13 maart 2019 nam Dixon deel aan een paneldiscussie op de MIPIM in Frankrijk. Hier vertelde hij wat hij als de belangrijkste factoren zag voor de groeiende wereldwijde vraag naar flexibele werkruimte onder professionals, bedrijven en verhuurders.

“Normaliter beweegt onroerend goed langzaam, maar het momentum voor flexibele werkruimte is erg toegenomen,” legt Dixon uit.

“Hier liggen verschillende belangrijke redenen aan ten grondslag: allereerst is er de digitalisering, die de manier waarop mensen werken en de wijze waarop ruimte door bedrijven wordt gebruikt en ingekocht, volledig heeft veranderd. Ten tweede is er een milieufactor.

“Steeds meer bedrijven omarmen flexibel werken om het forenzen te beperken. Waarom zouden we onze teams een uur heen en een uur terug laten reizen als ze ook in een veilige omgeving kunnen werken die dichter bij huis is? Als u een werknemer elke dag twee uur reistijd kunt besparen, is dat waardevoller dan geld.”

Dezelfde drijfveren en vragen spelen duidelijk wereldwijd. Het klantenbestand van IWG telt 2,5 miljoen mensen in meer dan 110 landen, waaronder tal van bedrijven die liever in gemeenschappelijke werkhubs investeren dan in hun eigen fysieke kantoren.

Volgens Dixon is dit wat bedrijven willen: “Ze hebben het gevoel dat ze meer mensen kunnen aannemen en dat mensen productiever zijn als ze in een goed ontworpen ruimte werken die dichter bij huis ligt.”

“Dit is ook wat werknemers zelf willen. Nieuwe generaties die de werkvloer betreden, willen minder forenzen en zijn op zoek naar een goede werkplek met een goede community.”

Dixon benadrukt een laatste drijfveer die de vastgoedsector vormgeeft: de boekhoudstandaard IFRS 16 die sinds 1 januari 2019 van kracht is. Deze verplicht bedrijven hun leaseobjecten te berekenen, te overleggen en te laten zien.

Hij legt uit: “Deze nieuwe boekhoudstandaard voor leaseovereenkomsten heeft een grote impact op middelgrote en grote bedrijven. Ik heb in de laatste twee dagen op MIPIM minstens tien gesprekken gevoerd met grote corporates die zeggen dat de IFRS 16 bovenaan de agenda staat. Ze klagen erover, omdat het veel werk met zich meebrengt en veel nieuwe druk legt op het vastgoedteam dat ondertussen bezig is hun portfolio flexibeler te maken. Flexibele kantoorruimte hoeft immers niet op de balans te worden gezet, terwijl vaste werkruimte als schuld op de balans staat.”

Dixon vertelt dat IWG vooral wil dat mensen een plezierige werkdag hebben. Flexibele werkruimte biedt professionals de mogelijkheid om “leuke mensen te ontmoeten, goede koffie te drinken, erachter te komen dat alles werkt en door een team te worden ondersteund.” Hij sluit af: “Zo komt u thuis met het gevoel dat u die dag iets hebt bereikt.”

 

Lees de meest recente Globale Workspace Survey van ons moederbedrijf IWG over hoe flexibel werken de nieuwe standaard is geworden