Hoe beïnvloedt flygskam de manier waarop we zakendoen?

Trends

Hoe beïnvloedt flygskam de manier waarop we zakendoen?

Leestijd:  3 Minuten

Flygskam (vliegschaamte) verandert de kijk op zakenreizen. Mensen kiezen steeds vaker voor alternatieve manieren om te vergaderen, bijvoorbeeld door middel van videoconferenties, of reizen per trein naar hun bestemming.

 

Jarenlang hebben zakenreizigers en toeristen reizen per vliegtuig voor lief genomen, maar het concept flygskam zou dat zomaar allemaal kunnen veranderen. De Zweedse term betekent ‘vliegschaamte’ en wordt gebruikt door mensen die het vliegtuig mijden om de CO₂-uitstoot te verlagen.

Hoewel niet vliegen de wereld ongetwijfeld een stuk kleiner maakt, benadrukken mensen die tegen vliegen zijn dat er per kilometer die een passagier vliegt, CO₂ wordt uitgestoten en dat vliegreizen daarmee de meest vervuilende vervoerswijze zijn.

Het gevoel van ‘vluchtschaamte’ is de afgelopen 18 maanden steeds populairder geworden in Europa. Het concept is van Zweden overgegaan naar andere landen en wordt gepromoot door bekende milieuactivisten zoals Greta Thunberg, die nu alleen nog maar met de trein reist.

Het idee is ook relevant voor zakenreizen omdat de ethische zienswijze van een bedrijf vaak een van de bepalende factoren is voor hoe aantrekkelijk potentiële werknemers en klanten een organisatie vinden.

Volgens één enquête gaf bijna 40% van de millennials aan voor een baan te hebben gekozen vanwege de duurzaamheid van het bedrijf. In een andere enquête zei 64% geen baan aan te nemen bij een bedrijf dat niet sociaal verantwoord zakendoet en driekwart gaf aan een lager salaris te accepteren om voor een bedrijf te kunnen werken dat meer op één lijn zit met hun waarden.

Vroeger was het vrijwel onmogelijk om als bedrijf op internationale schaal actief te zijn als werknemers niet van en naar verschillende locaties konden vliegen voor vergaderingen, maar dankzij nieuwe technologieën, zoals videoconferentieprogramma’s en ultrasnelle breedbandverbindingen, is dat vaak niet meer nodig.

Een van de services die Regus biedt, bestaat uit vergaderruimtes die op uurbasis kunnen worden gereserveerd en die over dit soort technologieën beschikken. Zo kunnen klanten in een handige setting vergaderen met mensen over de hele wereld, op een locatie die voor hen het best uitkomt en met alle technische benodigdheden binnen handbereik.

“We faciliteren productieve vergaderingen voor onze klanten”, zegt Michael Holmes, commercieel directeur van Regus. “Zelfs als twee verschillende teams in ver uit elkaar gelegen landen met elkaar willen vergaderen, kunnen ze dat op een productieve manier doen zonder in het vliegtuig te hoeven stappen en persoonlijk af te spreken.

Michael Holmes, commercieel directeur van Regus

“Dankzij de opkomst van technologie en het uitgebreide aanbod van platformen voor videoconferenties waartoe de meeste werklaptops tegenwoordig toegang hebben, kunt u zeer productieve virtuele vergaderingen houden die tien of twaalf jaar geleden nog niet mogelijk waren.”

Als klanten wel dichter bij een bepaalde locatie moeten zijn voor een vergadering, is er nog een ander aspect van het aanbod van Regus dat reizen via land makkelijker maakt: we beschikken over een enorm netwerk en locaties liggen vlak bij vervoershubs zoals treinstations.

“De omvang van ons netwerk is één van de factoren waarmee we ons onderscheiden”, zegt Holmes. “Het maakt niet uit met wie u contact wilt maken of wilt vergaderen. De kans is groot dat we een center of vergaderruimte in de buurt hebben.”

De trein is het belangrijkste alternatief geworden voor reizigers die niet willen vliegen. Deze ontwikkeling heeft een andere term opgeleverd: tagskryt (‘opscheppen over de trein’). Ook dit woord is door de Zweden bedacht. Er zijn Regus-locaties op en vlak bij veel stations, zoals station Genève-Cornavin of in het Belgische Brugge. Er zijn dus talloze opties voor zakenreizigers die niet meer willen vliegen.  Holmes zegt tot slot: “Elk van onze vergaderruimtes is voorzien van zakelijke wifi en faciliteiten voor videoconferenties kunnen eenvoudig voor u worden geregeld.”

 

Met 3300 locaties in meer dan 1000 plaatsen verspreid over meer dan 120 landen kan Regus ongetwijfeld ook in uw bedrijfsbehoeften voorzien.