Træmodeller af huse ved siden af en laptop

Produktivitet

Den overraskende sandhed om at arbejde hjemmefra

Ifølge offentliggjorte rapporter(1) er antallet af hjemmearbejdende steget med 115 % i løbet af de sidste 10 år. Men det er ikke en løsning, som passer til alle ansatte – eller alle arbejdsgivere Matthew Jenkin ser på fordele og ulemper og kommer frem til en uventet konklusion

 

Gå i det tøj, som du har lyst til, bestem din egen arbejdstid, og bliv fri for at pendle til og fra arbejde – hjemmearbejdende misundes af alle, der arbejder på kontor, verden over. Det kan lyde mere bekvemt at kunne bytte jakkesættet og skrivebordet ud med pyjamas og sofa – men booster det virkelig produktiviteten?

Et rekordhøjt antal personer i USA(2) og Storbritannien(3) arbejder nu hjemmefra, og eksperterne forudsiger, at tallet vil fortsætte med at stige. Undersøgelser fra konsulentvirksomheden Strategy Analytics fra Boston anslår, at antallet af fjernarbejdspladser på global plan vil stige fra ca. 38,8 % af samtlige ansatte i 2016 til 42,5 % i 2022(4). En anden undersøgelse viser, at om ca. 10 år vil en tredjedel af alle ansatte arbejde hjemmefra.

Disse tal burde ikke komme som en overraskelse. En undersøgelse fra 2017, som blev udført af den amerikanske karriereportal FlexJobs, viste, at fjernarbejde var det mest eftertragtede frynsegode og blev af 81% af alle ansatte valgt som den mest eftertragtede form for fleksibilitet i jobbet(6). Flere og flere virksomheder reagerer på den voksende efterspørgsel ved at tilbyde deres ansatte muligheden for fjern- eller hjemmearbejde. I 2017 meddelte Amazon, at de vil ansætte 5.000 fjernarbejdere ved årets udgang(7), og Apple har netop offentliggjort en jobannonce, hvor de leder efter medarbejdere, som kan arbejde hjemmefra(8).

Større engagement

Det ser ud til, at der er meget, der taler for hjemmearbejde. Et voksende antal forskningsresultater peger på, at fjernarbejdere, herunder hjemmearbejdere, er bedre til at udføre deres daglige opgaver end kontorbaseret personale. En arbejdstagerundersøgelser fra 2014, som blev foretaget af det kinesiske rejsewebsted Ctrip, sammenlignede produktivitetsniveauet hos de ansatte, som fjernarbejdede regelmæssigt, og dem, der altid var på kontoret. Det viste sig, at fjernarbejdere endte med at foretage 13,5 % flere salgsopkald end deres kontorarbejdende kolleger(9) – det er næsten en hel arbejdsdag mere. Hjemmearbejdende sagde også halvt så ofte op som kontorfolket, og de var betydeligt gladere for deres arbejde.

Ifølge en undersøgelse blandt amerikanske fjernarbejdere fra 2016 føler 91 % af alle, der arbejder hjemmefra, at de er mere produktive, end når de er på kontoret(10). Desuden kom en undersøgelse fra Canada Life Group frem til, at hjemmearbejdere gav deres produktivitet 7,7 ud af 10 point, mens de, som arbejdede i åbne kontorlandskaber, var nede på 6,5(11). En ny gallupundersøgelse viste også, at ansatte, som arbejder hjemmefra i 3-4 dage om ugen, er langt mere tilbøjelige til at "føle sig engageret" og mindre tilbøjelige til at føle sig "uengageret", end de, som daglig arbejder på kontoret(12).

Fejl i systemet

Og alligevel, trods den herskende begejstring for hjemmearbejde, er det ikke alle, som er overbevist. LSE’s undersøgelse blandt over 500 ansatte og ledere(13), der handlede om holdningen til fleksibelt arbejde, viste, at mange af de positive effekter med tiden mistede deres virkning. De ansatte holdt op med at betragte hjemmearbejdet som et privilegie og begyndte at opføre sig på samme måde som kontorbaseret personale, hvilket resulterede i de samme resultater.

Der herskede en udbredt følelse af mangel på professionel bistand fra arbejdsgiverne, og undersøgelser viste, at der er dårligere kommunikation med kolleger og begrænset interaktion ansigt-til-ansigt. Det medførte, at de ansatte foragtede deres arbejdsgivere for eventuelt at bremse deres professionelle udvikling, og de følte sig mindre loyale over for virksomheden.

Forskningen understøttes af den kendsgerning, at store virksomheder som IMB og Yahoo har ændret deres politiker vedrørende fjernarbejde efter at have oplevet et fald i produktiviteten(14).

En del af problemet med at arbejde hjemmefra er, at det medfører ingen grundlæggende ændringer i den menneskelige psyke. Hvis du er uproduktiv på kontoret, så er det højst usandsynligt, at det vil ændre sig, når du arbejder hjemmefra – hvor der er mange andre forstyrrende elementer, uanset om det er fjernsynet, huslige pligter eller en halvspist cheesecake i køleskabet. Du har stadigvæk brug for metoder og strategier til at hjælpe dig med at arbejde effektivt.

Faktisk svarede deltagerne i en undersøgelse, som Regus lavede i 2017, at hjemmearbejde gjorde dem ensomme, og at de savnede at være i selskab med kolleger, plyndre køleskabet og blive irriteret af støjende familiemedlemmer.

En glad kvinde, der arbejder hjemmefra

Selv om din produktivitet kan stige, når du arbejder hjemmefra, kan det samme gøre sig gældende for din følelse af at være isoleret og ensom

 

Samarbejdsområder

Måske kan løsningen være en arbejdspladsløsning, som indeholder fjernarbejdets produktivitetsfordele og samtidig løser sofakrisen. Det er ikke overraskende, at stigningen i fjern- og hjemmearbejde matches af den stigende efterspørgsel på coworking-arbejdspladser, hvor brugerne har mulighed for at samarbejde og netværke med ligesindede. I 2017 var der 15.500 coworking-arbejdspladser på globalt plan(15). Det er en stigning fra 12.100 i 2016, og tallet forventes at vokse til 18.900 i 2018.

Barnaby Lashbrooke, grundlæggeren af den virtuelle assistent Time etc(16), mener, at kontoret langt fra er dødt og fortsat udgør et produktivt arbejdssted for mange. Han indså fra begyndelsen, at ikke alle ansatte i hans virksomhed kunne arbejde mest effektivt hjemmefra, og gjorde det til en valgfri mulighed. Han mener, at nogle virksomheder og ansatte har været for hurtige til at tage hjemmearbejdet til sig, uden at overveje, om det nu også passer til deres personlighed.

"Hjemmearbejde burde tilpasses den enkelte medarbejder", siger han. "Hvis ledelsen påtvinger folk at arbejde hjemmefra uden forudgående situationsvurdering, så risikerer man at isolere personer, der har brug for at have energi og mennesker omkring sig, hvilket måske ikke er den bedste løsning."

En af de største udfordringer for hjemmearbejdere, er åbenbart at finde muligheder for socialt samvær. Ifølge Kudzi er kontormiljøet – uanset om det er i form af traditionelle kontorer eller en coworking-arbejdsplads – stadig det bedste sted at holde møder og skabe vigtige kontakter.

"De korte møder ved vandkøleren er oftest stedet, hvor uformel coaching sker. Det er her, du også kan lære meget om, hvad der foregår i virksomheden", siger hun. "Jeg tror, at nogle af elementerne i at arbejde på et kontor er vigtige, også selvom du arbejder selvstændigt. Det er også vigtigt at sætte tid af til at være sammen med andre mennesker og skabe nogle uformelle relationer."

At finde den rette balance

Men vi behøver ikke helt at forkaste idéen om hjemmearbejde – det handler nemlig om at finde den rette balance. Måske kunne man bruge fælles kontorområder til møder og deadline-orienteret arbejde, mens hjemmearbejde kunne bruges til mere kreative opgaver eller selvstændigt arbejde.

På et psykisk plan bidrager det til, at man stopper med at betragte hjemmearbejde som værende forskelligt fra arbejde på kontoret. Judy Heminsley, som er grundlæggeren af livsstilsbloggen All Things Bright & Good og forfatteren af bogen Work from Home, siger, at mange hjemmearbejdere har svært ved at lægge vanen med at arbejde fra 9-17 fra sig, så de kan muligvis finde det mere praktisk at beholde denne struktur i begyndelsen.

"Mange af dem, jeg har talt med, siger, at det har taget dem nogle år at slippe af med vanen med at arbejde fra 9-17", forklarer hun. "Vi har gjort det siden den industrielle revolution, så det er blevet en del af vores kultur. Når man begynder at arbejde hjemmefra, så har man brug for at få styrket selvtilliden."

Og uanset hvor du befinder dig, skal der være en klar dagsorden for at kunne arbejde så produktivt som muligt hjemmefra, påstår virksomhedskonsulenten Ruth Kudzi. "Du skal skemalægge dine opgaver, og du skal huske at holde regelmæssige pauser. Det er vigtigt at fokusere på én ting ad gangen", påpeger hun. "Du behøver ikke at holde dig til kontortiderne, men du skal beslutte, hvornår du er mest produktiv, og holde dig til det".

 


Matthew Jenkin er en britisk freelance-journalist og den tidligere redaktør for Guardian Careers, The Guardian-avisens brugerportal for jobsøgende og folk, der ønsker at skifte karriere.

Kilder:

(1) https://www.flexjobs.com/2017-State-of-Telecommuting-US/

(2) http://money.cnn.com/2017/06/21/pf/jobs/working-from-home/index.html

(3) https://www.tuc.org.uk/news/home-working-fifth-over-last-decade-tuc-analysis-reveals

(4) https://www.strategyanalytics.com/strategy-analytics/news/strategy-analytics-press-releases/strategy-analytics-press-release/2016/11/09/the-global-mobile-workforce-is-set-to-increase-to-1.87-billion-people-in-2022-accounting-for-42.5-of-the-global-workforce#.Wv28O0gvw2w

(5) https://www.inc.com/suzanne-lucas/survey-most-companies-lack-a-telecommuting-policy-heres-how-to-get-yours-started.html

(6) https://www.cnbc.com/2018/01/04/the-top-25-companies-that-will-let-you-work-from-anywhere.html

(7) https://www.cnbc.com/2017/04/17/amazon-is-hiring-5000-remote-workers-this-year–but-theres-a-catch.html

(8) https://www.apple.com/jobs/us/aha.html

(9) https://hbr.org/2014/01/to-raise-productivity-let-more-employees-work-from-home

(10) https://www.forbes.com/sites/victorlipman/2016/05/02/are-remote-workers-happier-and-more-productive-new-survey-offers-answers/#32fb739e6663

(11) http://autotime.co.uk/homeworkers-more-productive-than-office-based-staff/

(12) https://www.nytimes.com/2017/02/15/us/remote-workers-work-from-home.html

(13) http://etheses.lse.ac.uk/3349/

(14) https://www.forbes.com/sites/carolkinseygoman/2017/10/12/why-ibm-brought-remote-workers-back-to-the-office-and-why-your-company-might-be-next/#6350779316da

(15) https://www.statista.com/statistics/554273/number-of-coworking-spaces-worldwide/

(16) https://web.timeetc.co.uk/virtual-assistant/index.php?kw=a%2520personal%2520assistant&ref=Google-1&gclid=EAIaIQobChMI6qne4b6N2wIVA_hRCh2CeQ8vEAAYASAAEgJNMfD_BwE