Det er ikke altid let at være en effektiv leder, når ens team holder til i forskellige steder og/eller i forskellige tidszoner. Ledere benytter sig af en teknik kendt som "psykologisk sikkerhed" til at hjælpe dem selv med at ændre tilgangen til deres rolle, siger en erhvervspsykolog
Hvad er den største udfordring for ledere af teams, der udfører fjernarbejde?? Hvis du spørger dem, vil næsten alle sige, at det er afstanden mellem teamets medlemmer. Dernæst kommer forskellige placeringer og tidszoner og blandingen af nationale og professionelle kulturer.
Disse forhold findes, men de udgør ikke den største udfordring ved at lede et team, der udfører fjernarbejde. Det er faktisk den psykologiske afstand, der kan være mellem teammedlemmer. Og måden, man forhindrer eller overkommer denne bekymring på, er ved at udvikle noget, man kalder for "psykologisk sikkerhed".
Hvad er psykologisk sikkerhed?
Psykologisk sikkerhed er medlemmerne i et teams fælles tro om, at teamet er et sikkert sted for mellemmenneskelig risikovillighed. Teams, der er villige til at diskutere fejltagelser, laver i modsætning til den gængse opfattelse faktisk færre af dem. Dette er fordi, de lærer hurtigere og forbedrer deres præstation ved at reducere fremtidige fejlprocenter. Teammedlemmer er mere tilbøjelige til at bede hinanden om hjælp, før det er for sent. De lader ikke som om, de ved alt eller er ufejlbarlige, så de kan se godt ud for andre. Hvis du lader, som om du ved noget, når du egentlig ikke gør, og ikke siger noget, når du ser noget mistænkeligt eller forkert, er det en opskrift på katastrofe.
Forestil dig en ung andenpilot, der arbejder for et stort flyselskab, som bemærker, at hans flykaptajn måske har gjort en stor fejltagelse inden takeoff på en lang, international flyafgang. Han overvejer at alarmere sin overordnede, men så husker han de nedsættende kommentarer, han sidst modtog, da han spurgte ind til navigationsinstrumenterne i cockpittet. Lidt under en halv time efter takeoff forsvinder flyet fra flyveledernes radarskærme …
På et kontor er resultaterne måske ikke helt så dramatiske, men de er ikke desto mindre betydelige for virksomhedens succes. Teams, der arbejder i miljøer uden psykologisk sikkerhed, motiveres af frygt, selvbeskyttelse og at give et indtryk af kompetence.
Succesfulde teams har derimod en åben atmosfære med tillid, som gør det muligt for dem frit at tale om deres fejltagelser. Dette gør dem i stand til at lære mere og løse problemer på en bedre måde. I et klima med psykologisk sikkerhed er teammedlemmer mere villige til at diskutere fejl, fordi de indser, at alles stemmer er nødt til at blive hørt, hvis teamet skal lære af fejlene og opnå succes.
Det virker rent faktisk. Google udførte i 2012 Project Aristotle for at undersøge, hvorfor nogle af Googles teams brillerede, mens andre havde det svært. Efter at have undersøgt hundredvis af teams for at forstå, hvad der er afgørende for et succesfuldt team, gav deres forskning svaret: Den psykologiske sikkerhed gjorde forskellen, når det kom til teamwork.
Hvad kan du så gøre for at bygge psykologisk sikkerhed og tillid i fjernt arbejdende teams? De fem teknikker skitseret nedenfor er blevet testet på flere Fortune Global 500-virksomheder, og de hjælper bevisligt teams, der udfører fjernarbejde, med at arbejde bedre sammen.
Sebastian Salicru er en erhvervspsykolog, der promoverer brugen af "psykologisk sikkerhed" blandt teams.
1. Bryd isen
I konferenceopkald, hvor folk ikke kender hinanden, er det godt at starte med et kort spørgsmål for at bryde isen. Dette hjælper dig med at lede en diskussion omkring teamets ligheder og forskelle i forhold til deres supplerende viden, kvalifikationer og styrker. For eksempel: "John, kan du fortælle os kort om dig selv?" eller "Kirsten, hvad mener du, er dine tre bedste styrker?"
2. Vælg den rette teknologi
Succes afhænger ikke nødvendigvis af at have den mest moderne teknologi. I stedet handler den om at anvende den rette teknologi til jobbet – især til konferenceopkald. Videoopkald er meget bedre end opkald udelukkende med lyd. De lader taleren se, hvem de taler til, og opfordrer de øvrige deltagere til at være mere involveret i mødet. Det at være i stand til at læse kropssprog og følelser – og ikke kun høre stemmen – er vigtigt.
3. Giv alle en chance for at lede
Rotér leder-/formidlerrollen under projekter, hvor det er muligt. På denne måde har hvert medlem muligheden for at tage ansvar og lede teamet. Dette udviser og opbygger ikke alene tillid, men opfordrer også til større deltagelse og ansvarstagen.
4. Opret et makkersystem
Alle, der har prøvet at dykke, ved, hvor vigtigt det er at have en makker, man kan regne med. Dit job er at fokusere på personen, du dykker med: Du har ansvaret for dem, ligesom de har ansvaret for dig. Det er samme princip på arbejdspladsen. Sæt alle sammen med nogen, som de kan opsøge for støtte eller råd. Dette giver medarbejdere viden om, at de har nogen, der passer på dem. Det får dem også til at føle sig værdsatte, fordi de ved, at en anden person regner med dem for det samme.
5. Værdsæt folk og ikke kun deres resultater
Dette kan være en særligt hjælpsom måde til at fremme mangfoldighed og skabe forståelse mellem forskellige kulturer. Eksempelvis kan du bede hvert teammedlem om at tage nogle billeder eller optage en video af byen, de bor i. Dette sikrer, at hver person får en mulighed for at tale om sig selv eller noget, der sker i deres liv.
6. Del fejltagelser og lærdom
Succeshistorier er gode, men hvis du ikke fortæller om andet, får dit team svært med at relatere til dig. For at opbygge psykologisk sikkerhed er det bedre at dele historier, der viser svaghed, da dette er grundlæggende for tillid. Disse kan være historier, der afslører fejltagelser, som du har begået, og hvad du har lært af dem. Du kan også dele historier om vanskelige beslutninger, som du har truffet, eller valg, du var nødt til at tage. Disse hjælper alle med at skabe et bånd med teamet.